Hull i CV-en?

I en ansettelsesprosess er det om å gjøre å finne den best kvalifiserte personen til den stillingen som er utlyst. Hvilke kvalifikasjoner søker man etter i Guds Rike AS?

Å søke på jobb er en krevende og nervepirrende øvelse for de fleste. Og egentlig en noe absurd situasjon. Hele poenget er å selge seg inn og gjøre seg attraktiv for arbeidsgiver. «Hvorfor skal vi ansatte akkurat deg?» er ikke et utypisk spørsmål å høre på et intervju. Så er det opp til deg å overbevise arbeidsgiver om at du er akkurat den de leter etter.

For å bli den ene som arbeidsgiver satser på, kan ingenting overlates til tilfeldighetene. Ved siden av å ha rett kompetanse er det mye å tenke på. Søknaden må være kreativ uten å overdrive, slik at du skiller deg positivt ut. Husk blikkontakt og et fast håndtrykk hvis du er så heldig å bli innkalt til intervju. Selv dine svake sider skal presenteres på en tillitsvekkende og attraktiv måte for arbeidsgiver! Og ikke minst: Tett alle hull i CV-en!

Hva betyr nå det å ha hull i CV-en? Enkelt sagt betyr det disse periodene i livet hvor du har stått utenfor arbeidslivet. Det kan være flere (gode og mindre gode) årsaker til nettopp det, men poenget er: Kan du ikke redegjøre for hvorfor du ikke var i arbeid, vil sjansen for at du blir kalt inn til et intervju bli kraftig redusert. I følge eksperter vil udokumenterte hull i CV-en kunne føre til at arbeidsgiver «mistenker at du har drevet dank eller syslet med lyssky aktiviteter».

Religion AS er en slik arbeidsgiver som leter med lys og lykte etter dine eventuelle hull i CV-en. Intervjuene her er mer som et politiavhør med en løgndetektor der målet er å avsløre det minste avvik. Røyker du sier du? Ja, da har vi ikke plass til deg her! Skilt og gjengiftet? Du kan bare glemme å bli med i vårt firma. Så du er ikke aktiv i en menighet? Slike latsabber er det ikke plass til hos oss! Du orker ikke å be for tiden? Da har du ingenting å tilby oss! Her er det bare en komplett CV og et perfekt rulleblad som duger. Og selv om du skulle være så (u)heldig å bli ansatt i Religion AS, vil du alltid være ansatt på prøvetid. Det skal ingenting til før du mister jobben.

Guds Rike AS, derimot, er en helt annen type arbeidsgiver. Her er det helt andre prinsipper som gjelder. For i dette firmaet betyr ikke det å ha hull i CV-en noen ting, faktisk heller tvert i mot: Jo større hull du skulle ha i CV-en, jo større sjanse er det for at du blir «ansatt». Fullførte ikke videregående skole, sier du? Flott, vi trenger en som deg til å jobbe med opplæring. Ikke vært i arbeid de siste årene på grunn av sykdom? Ingen fare, vi er IA bedrift og du har ubegrenset med egenmeldinger å bruke. Ranet en bank og sittet noen år i fengsel? Topp, vi har en ledig stilling som økonomisjef. Spilt deg fra gård og grunn? Vi trenger en med din erfaring i avdeling for eiendomsforvaltning.

For denne arbeidsgiveren hjelper det ikke å møte til intervju med all verdens selvtillit, en strøken CV, gode referanser, plettfri vandel og utdanning fra Harvard Law School med bare toppkarakterer. Stikk i strid med all sunn fornuft og vanlig praksis, kan det heller gjøre at sjansene for å bli «ansatt» betydelig mindre! «Det er jo uhørt», sier du kanskje nå. «Ansetter de heller småkriminelle latsabber fremfor lovlydige, hardtarbeidende folk i dette firmaet???» Ja, de gjør visst det:

«To menn gikk opp til tempelet for å be. Den ene var fariseer og den andre toller. Fariseeren stilte seg opp for seg selv og ba slik: ‘Gud, jeg takker deg for at jeg ikke er som andre mennesker, de som svindler, gjør urett og bryter ekteskapet, eller som den tolleren der. Jeg faster to ganger i uken og gir tiende av alt jeg tjener.’  Tolleren sto langt unna og ville ikke engang løfte blikket mot himmelen, men slo seg for brystet og sa: ‘Gud, vær meg synder nådig!’
Jeg sier dere: Tolleren gikk hjem rettferdig for Gud, den andre ikke. For hver den som setter seg selv høyt, skal settes lavt, og den som setter seg selv lavt, skal settes høyt.»
(Luk. 18, 9 -14)

Velkommen til Guds Rike AS! Der de med minst erfaring kan få de største oppgaver (Luk. 9, 46 – 48), der de som ble sist ansatt er de første til å få lønnspålegg, der den som jobber 4 timer om dagen får samme lønn som den som har 12-timers arbeidsdag (Matt. 20, 1 -16), der den som er leder må lage kaffen og gi sine ansatte fotmassasje en gang i uken (Joh. 13, 12-17; Luk. 22, 25-27). Dette kan oppleves både forvirrende og provoserende for oss som tenker at en bør få lønn som fortjent, enten det er i form av straff eller belønning. Som et guddommelig bakvendtland blir alt snudd på hodet. Øst er plutselig vest, høyt er lavt og 5 + 2 er 9, og nåde går for rett: «Der synden ble stor, ble nåden enda større». Og heldigvis er denne nåden ny hver en arbeidsdag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *