Vil du forandre verden?

Det er mange som ønsker å forandre verden, men ikke så mange som ønsker å bli forandret. Kanskje det er på tide at vi slutter å prøve å forandre hverandre?

Det kan ligge mange gode intensjoner bak et ønske om å forandre verden. Og verden trenger forandring på mange plan. Jeg er dessuten en av dem som syns at forandring fryder, om ikke annet så for selve forandringens skyld. Så forandring både fryder og er nødvendig, men det er våre forsøk på å forandre vår neste jeg gjerne vil si noe om.

Vi kristne er kjent for å ønske at andre mennesker skal forandre seg. Vi har en formening om hvordan andre skal oppføre seg. Ting folk må slutte å gjøre, og andre ting de må begynne å gjøre. Meninger som må endres, oppførsel som må forbedres, ord man må slutte å bruke, vaner som må brytes. Og det virker som vi ønsker at folk skal forandre seg slik at de blir mer som oss, heller enn å bli mer som Jesus.

For Jesus ba oss aldri om å forandre vår neste, men å elske vår neste. Det er en viktig forskjell. Og grunnen til at vi skal elske vår neste, er ikke for at de skal forandre seg. Kjærlighet har nemlig ingen annen agenda enn å elske.

Jesus ber oss elske vår neste, slik han elsker oss: betingelsesløst og uten krav om å få noe tilbake, og ikke for å oppnå noe. Hvis vi elsker vår neste for å oppnå noe, er det ikke egentlig kjærlighet.

Kjærlighet gir ikke mat til de fattige for å omvende dem, men fordi de er sultne.
Kjærlighet gir ikke klær til de nakne for å vinne deres tillit, men fordi de fryser.
Kjærlighet besøker ikke de ensomme for å rekruttere dem til kirken, men fordi de er ensomme.
Kjærlighet har ingen agenda.

Nå tror jo jeg bestemt at bare kjærlighet kan forandre verden. Men det er viktig at vårt mål ikke er forandring, for det er kjærlighet som er selve målet.

Mange av oss kjenner historien om da Jesus inviterte seg selv hjem til Sakkeus, en mann med svært tvilsom moral. Sakkeus ble en forandret mann etter denne opplevelsen. Men det var ikke Jesus som forandret han, det var kjærlighet som gjorde Sakkeus til en bedre mann.

Man sår kjærlighet og høster forandring. Aldri motsatt. Og målet er alltid kjærlighet, ikke forandring.

Om du absolutt må forandre noen, så start med deg selv. Eller som Gandhi sa: vær den forandringen du ønsker å se i verden.

1 kommentar

  1. Per Søetorp sier:

    Fantastisk skrevet! Tiltredes!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *