Innenfor eller utenfor

Er du innenfor eller utenfor? Det spørsmålet har vi mennesker stilt hverandre i tusenvis av år. Vi har laget oss klare regler man må følge for å kunne definere seg som innenfor.

Reglene varierer, men i de fleste sosiale sammenhenger finnes det et utenforskap. Det finnes de som ikke passer inn, de som ikke er bra nok. Både i kraft av hva de har gjort, eller ikke gjort, men også av hvem de er.

Er du kvinne? Har du en mørkere hudfarge? Er du jøde? Sigøyner? Muslim? Kristen? Homofil? Da kan det tenkes du er utenfor.

Tror du på Gud? Tror du ikke på Gud? Tror du på Gud på feil måte? Spiser du feil mat? Omgås du feil folk? Tjener du lite? Da kan det tenkes du er utenfor.

Slik har vi laget oss kategoriseringer og kriterier. Reglene har vært klare. Og det har ofte fungert bra; det har vært lett å vite hvem som har vært innenfor og hvem som har vært utenfor.

Men så kom Jesus.

Han snudde alt på hodet. Plutselig var kvinner innenfor. Til og med prostituerte kvinner. Barn ble regnet med. Spedalske ble inkludert, fattigdom var ingen hindring. Til og med folkefienden Sakkeus ble sett og tatt inn i varmen.

Det mest sjokkerende ved historien om Jesus er ikke hvem som ble ekskludert, men hvem som ble inkludert1. Det samme kan dessverre ikke sies om historien om oss som hevder å følge Jesus. Vi er mest kjent for å sjokkere med hvem vi ekskluderer.

Hva hadde skjedd om Jesus fulgte datidens normer for rett og galt? Han ville ikke tatt kvinner på alvor, prostituerte ville han latt blitt steinet. Spedalske ville han støtt bort, fattige ville han ha sett ned på, Sakkeus ville han oversett i forakt. Og ingen av oss ville ha hørt om Jesus i dag.

Tør vi å være sjokkerende inkluderende, slik som Jesus? Tør vi å bryte normer og regler, og se bort fra alle båser og tenke på utsiden av alle bokser, alt for å møte vår neste med kjærlighet, slik han gjorde?

Hvem tror du Jesus ville inkludert i dag?

Anbefalt lesing

Fotnoter

  1. Sitat fra boken «Inspirert» av Rachel Held Evans

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *