Er vi rike på grunn av Guds velsignelse?

Kan Guds velsignelse måles i velstand? Hva sier i så fall det om de fattige?

Blant oss rike i vesten er det en populær forestilling at vi er rike på grunn av Guds velsignelse. Vi finner bibelvers som forteller om velsignelse vi skal få om vi lyder Guds ord, og forbannelsen som vil ramme oss om vi ikke gjør det. La oss ta en titt på historien, om den har noe å lære oss:

Velsignelsen i Europa

Året er 312 e.Kr. Nyfrelste Keiser Konstantin er i en feide med Maxentius og det bygger opp mot et avgjørende slag. Maxentius’ hær er dobbelt så stor som Konstantins, så han trenger et mirakel for å vinne slaget. Da får han en drøm der han møter Jesus. Han får beskjed om å merke alle soldatenes skjold med et kristent kors, og det blir lovet at «ved dette tegn skal du seire».

Mot alle odds, men med Guds velsignelse, greier Konstantin å seire over Maxentius. Jesus fikk æren for den knusende seieren over fienden. I alle felttog etter dette kjempet romerhæren i Jesu navn, og ved korsets tegn vant de seier etter seier.

Dette markerte starten på en gullalder for kirken. Også bokstavelig talt. Kirken fikk stor makt og innflytelse, hele samfunnet var styrt etter kristne lover og verdier. Hvert nye sted de kristne satte foten, gav Gud dem til eie, det være seg i Amerika eller Afrika.

Velsignelsen i USA

Da USA skrev sin grunnlov, var den basert på kristne verdier. «In God we trust» ble slagordet. Med hardt arbeid og Guds velsignelse ble landet reist fra ingenting til verdens rikeste land. Indianerne prøvde riktig nok å stikke kjepper i hjulene for Guds velsignelse, men de ble heldigvis effektivt ryddet av veien. Som et tegn på Guds velvilje, fikk de tilsendt rikelig med gratis arbeidskraft fra Afrika. I 400 år nå har USA høstet fruktene av Guds velsignelse.

I vår tid ser vi at de som i størst grad har vært gjenstand for Guds velsignelse, er TV-evangelistene. Disse har sådd inn Guds ord og høstet rikelig. Vi snakker millarder av dollar og private jetfly, alt til Guds ære.

Men nå truer mørke skyer i horisonten. Stat etter stat innfører nå ugudelige lover. Umoral tar over for den gode gamle gudsfrykten. I mange stater er det nå lov å gifte seg med en person av samme kjønn. Man frykter nå at Guds velsignelse vil opphøre. Hvordan kan Gud annet enn å straffe slik umoral?

Det vi kan lære av historien er at vi kan bedrive all mulig urett og umoral, og allikevel tjene penger. Vi kan strø rundt oss med bibelvers og skrive grunnlover bygd på kristne verdier uten å være i nærheten av å følge Jesus.

Det vi i vesten må lære oss å forstå, er at når en TV-evangelist blir dollarmilliardær og lever et liv i ekstrem luksus, så er det ikke Guds velsignelse, det er hykleri. Og det er kvalmt.

Når en nasjon har blitt rik blant annet ved å begå folkemord på de innfødte og importere slaver, er ikke rikdommen Guds velsignelse, selv om de har noen kristne formuleringer i grunnloven.

Når en president ikke har evne til å tenke på andre enn seg selv, er han ikke Guds salvede selv om han flytter den amerikanske ambassaden til Jerusalem, er mot abort og vifter med en Bibel.

Når Norge er så rike som vi er, og igjen og igjen blir kåret til verdens beste land å bo i, er det ikke fordi Gud ser med spesielt velbehag på oss nordmenn. Og det er ikke slik at Guds straffedom er over Guinea (kåret til verdens verste land å vokse opp i), og at de bare får som fortjent.

Slik tankegang skaper skiller mellom oss.
Vi som er velsignet, de som ikke er velsignet.
Vi som er rike, de som er fattige.
Vi som har lykkes, de som ikke har lykkes.
Vi og dem.
De og oss.

Dette har ingenting med Guds velsignelse å gjøre.
Dette er den vestlige kirkes forbannelse.

Når vi begynner å tenke at vi fortjener rikdommen vi har, at vår rikdom er berettiget, begynner vi å bli immune mot andres lidelse. Og når vi distanserer oss fra de som lider, distanserer vi oss samtidig fra kjærligheten. Og da sitter vi igjen med en tro uten mening. Eller det blir slik en eller annen sa: Vi har alt, men det er også alt vi har.

Velsignelsen skjer ikke når du får i overflod, men når du bruker din overflod til å hjelpe andre.

2 kommentarer

  1. Markus sier:

    Tankevekkende og enormt bra!

  2. Jorunn Hagalid Grytten sier:

    Heilt slik er det!
    Så fint at du set ord på.
    Tenk om dette kunne gå opp for alle som trur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *