10 ting kjærlighet er viktigere enn

Etter at min bok «Love Matters More» ble utgitt, har jeg blitt fortalt at tittelen innbyr til spørsmålet: mer enn hva?

Det åpenbare svaret er: alt. Men siden jeg liker å være spesifikk, her er min Liste over ting som kjærlighet betyr mer enn (Jeg antar det er en gramatisk feil i den tittelen, men vet du hva? Kjærlighet betyr mer enn det også.).

10. Synd

Bibelen sier jo at «kjærlighet dekker over mange synder». Den sier ikke at «kjærlighet på en kunstig måte skiller mellom mennesker og det de gjør, slik at jeg kan si at jeg bryr meg om deg, men likevel bli anerkjent av mine likesinnede ved å ta avstand fra dine livsvalg». Kjærlighet er viktigere enn synd, så jeg tror det er på høy tid vi slutter å late som vi kan elske bare deler av et menneske i stedet for hele, og kaste setningen «elsk synderen, men hat synden» i søpla, der den hører hjemme.

9. Å måtte dele min mening

Jeg er ikke sikker på hvorfor vi har lagt oss til denne dårlige vanen, men da jeg vokste opp trodde jeg at det å fortelle folk min mening om hva som var rett og galt i livene deres, var det viktigste punktet i arbeidsbeskrivelsen for oss kristne. Hvordan skulle folk ellers få kunnskap om hva som er rett og galt? Etter hvert lærte jeg at den eneste som ikke står i fare for å forveklse sine egne meninger med Sannheten ™, er Gud. Jeg tenker at det å fortelle noen min mening fortsatt kan gjøres i kjærlighet, men bare til de jeg har en relasjon med og bare når jeg blir bedt om å mene noe.

8. Den gangen jeg vraket bilen til foreldrene mine

Jeg vet at bilen var helt ny. Og jeg vet at vi var på ferie. Og at jeg rømte fra åstedet. Jeg tok med dette punktet i tilfelle de fortsatt ikke har kommet over det. Kjærlighet er viktigere – ikke sant, mamma?

7. Behovet for å tilfredsstille alle

Ideen om at kjærlighet er viktigst, gjelder ikke bare sånne som meg som liker å ha rett og å ha kontroll. Det gjelder også de mest konfliktsky blant oss og de som vil gjøre alle til lags. Husk dette berømte sitatet fra Jesus: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. Dette er det største og første budet. Men det andre er like stort: Du skal elske din neste som deg selv. På disse to budene hviler hele loven og profetene.» (Matteus 22:37-40). Kjærlighet gir visdom til å balansere min kjærlighet til meg selv med min kjærlighet til min neste. Dersom vi elsker vår neste bare av plikt eller av frykt for avvisning, elsker vi ikke vår neste like høyt som oss selv. Ekte kjærlighet finnes i balansen mellom å være der for andre og å ha selvrespekt nok til å forvente det samme tilbake. Vi må ikke ta feil av kjærlighet og selvutslettelse.

6. Hvem du stemte på

Vi kan stå opp for våre overbevisninger, stemme ut fra vår samvittighet og arbeide for sosial rettferdighet, samtidig som vi har gode relasjoner med mennesker vi er grunnleggende uenig med. Men det er dessverre ikke alle av oss som greier det. Så i stedet for å forbli i usunne relasjoner, kan vi heller vurdere å sette grenser. Å sette grenser er ikke ukjærlig når det gjøres riktig og når det gjøres med nettopp kjærlighet. Det minner meg om dette fantastiske sitatet av Prentis Hemphill: «Grenser markerer rommet der jeg kan elske deg og meg samtidig».

5. Å lære voksne mennesker en lekse

Jeg har flere ganger sett uttrykket «å si sannheten i kjærlighet» bli brukt som et våpen, vanligvis for å prøve å lære voksne mennesker en lekse, som om de var barn. Kjærlighet er viktigere enn vårt behov for å belære andre. Livet byr på ulike utfordringer for alle – kjærlighet respekterer folks rett til å ta sine egne valg.

4. Din interesse for moderne countrymusikk

Dette punktet er det som har tatt lengst tid å jobbe meg gjennom, men jeg kan nå ærlig si at jeg har landet på at kjærlighet betyr mer enn musikksmak.

3. Mitt ego

Det har tatt meg lang tid å innse mitt selvbedrag. Jeg var overbevist om at min «tøffe kjærlighet» handlet om feil hos andre mennesker, mens det i virkeligheten handlet om mitt behov for å ha rett. Eller at jeg ikke ville innrømme når jeg tok feil.

2. Barnas manglende evne til å gå til sengs i tide, selv om vi har gått gjennom den samme rutinen i over et tiår, og vi har tryglet og bedt KJÆRE GUD BARE LA OSS FÅ LITT ALENETID!

Dette punktet har nok havnet høyere på listen enn normalt på grunn av nylige hendelser.

1. Min tolkning av Bibelen

Hvis du leser noe i Bibelen som virker ukjærlig, så er det stor sjanse for at det er nettopp det. Kanskje det var Ånden som hjalp deg å se det? I mange tilfeller fins det mer konstruktive måter å lese Bibelen på enn det du er lært opp til. Husk at selv om du tror at Bibelen er feilfri, så er ikke din tolkning av den det. Og det er ingen måte å tillegne seg Bibelens budskap på, annet enn gjennom din tolkning.

Jeg avslutter med et av mine favorittsitater av St. Augustin (ja, han har faktisk sagt noe bra): «Alle som tror de har forstått de Hellige skriftene, eller deler av dem, men tolker det på en måte som ikke bygger på kjærligheten til Gud og vår neste, har ennå ikke forstått dem slik han burde».

Denne artikkelen er oversatt med tillatelse fra Jared Byas, og var først publisert på thebiblefornormalpeople.com.

Anbefalt lesing

1 kommentar

  1. Charlotte sier:

    Dette: «den eneste som ikke står i fare for å forveklse sine egne meninger med Sannheten ™, er Gud» sammen med dette: «Husk at selv om du tror at Bibelen er feilfri, så er ikke din tolkning av den det. Og det er ingen måte å tilegne seg Bibelens budskap på, annet enn gjennom din tolkning.»

    Utrolig bra og tankevekkende.

    Fint å lese Byas på norsk. Hører med stor iver på podcasten hans. Anbefales.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *